Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép A WWF a Holt-Tisza rehabilitációja mellett áll

A WWF szerint a Cibakházi-Holt-Tisza helyreállítása nemcsak természetvédelmi de vidékfejlesztési szempontból is kívánatos. A WWF Magyarország természetvédelmi szervezet örömmel tett eleget a Cibakházi-Holt-Tisza rehabilitációjával foglalkozó szakmai konferenciára és fórumra szóló meghívásnak, mivel a holtág rekonstrukciójával kapcsolatosan korábban megismert elképzelések egybecsengenek a szervezet céljaival.

A WWF véleménye szerint a cibakházi Holt-Tisza helyreállítása nemcsak természetvédelmi, hanem vidékfejlesztési szempontból is kívánatos. Mindemellett olyan pozitív és újszerű előnyei lehetnek, amelyek más szakmai irányzatok számára is érdekességgel szolgálhatnak. Ilyen lehetőség a holtág komplex helyreállítása során tervezett zöldenergia termelés, amely erősítheti, hogy egy igazán mintaszerű kezdeményezés induljon el. Hiszen a Tisza mentén megszámlálhatatlan hasonló állapotban lévő holtág található. A WWF szerint a Cibakházi-Holt-Tisza lehet az első, ahol a természetvédelem és a bioenergia egy felszíni víz helyreállításához kapcsolódik. Hangsúlyozzuk, hogy az első és legfontosabb feladat a realitások mezején maradva megfogalmazni az elképzeléseket, majd azokat egyeztetni a helyi önkormányzat, a helyi lakosság illetve a természetvédelem és a vízügy érdekeivel. A megvalósításhoz e mellett az is elengedhetetlen, hogy az önkormányzat kezdeményezéséhez többen is csatlakozzanak.

A WWF politikai pártoktól és világnézeti szemléletektől független társadalmi szervezet, és egyben a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete is. Fő célkitűzése az élővilág sokféleségének megőrzése, az erőforrások fenntartható módon történő hasznosítása és a környezetszennyezés csökkentése. Céljaink elérése érdekében világszerte és itthon is elősegítjük a természeti értékek és a természetvédelem célkitűzéseinek megismertetését, népszerűsítését. Igyekszünk gyarapítani a természetvédelem támogatóinak körét, aktívan részt veszünk a fiatalok természetvédő szemléletének kialakításában, természetvédelmi vizsgálatokat, kutatásokat és programokat kezdeményezünk, szervezünk, koordinálunk és hajtunk végre. Szaktanácsadással, szakmai tanulmányok elkészítésével segítjük az állami, önkormányzati és társadalmi szervezetek, valamint a gazdálkodók és magánszemélyek természetvédő munkáját. Együttműködünk más hazai és nemzetközi szervezetekkel bolygónk, és kiemelten a Duna-Kárpátok ökológiai régió változatos élővilágának védelme érdekében. A WWF három fő célkitűzése a biológiai sokféleség megőrzése, a környezeti szennyezések csökkentése és a természeti erőforrások hosszú távon fenntartható használatának elősegítése. Ennek megfelelően a WWF tevékenységeit azokra az ökorégiókra összpontosítja, amelyek a biológiai sokféleség megőrzése szempontjából különösen jelentősek, vagyis az erdőkre, az édesvizekre valamint az óceánokra és partjaikra. Ezen kívül foglalkozik az éghajlatváltozás mérséklésével és következményeivel, valamint a mérgező hatású szennyező anyagok csökkentésével. A WWF-nek ma 96 országban van képviselete, tagsága meghaladja a 4,7 millió főt. Különösen fontosnak tartjuk a hazai vizes élőhelyek megőrzését és védelmét, így kiemelt szerepet szánunk a folyómedrek és ökorégiók védelmének, amelynek során célunk a vízi élet sokféleségének megőrzése vagy a természetes vízgazdálkodás és infrastruktúrájának kiépítése. Lényegesnek tartjuk a fenntartható vízhasználatot a mezőgazdaság, az energiafejlesztés és a hajózásfejlesztés során. E mellett különös figyelmet fordítunk az édesvízi élőhelyek védelmének is, amelynek során támogatjuk a jellegzetes édesvízi élőhelyek védelmét és megfelelő igazgatását, hogy ezeken a területeken megmaradjanak a természeti értékek.

                                                                                             Vaszkó Csaba

                                                                                        WWF Magyarország

https://www.youtube.com/watch?v=hebPAduuuls

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.