Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Keressük a bölcsek kövét! Az viszont kérdés, hogy ki hordozza a zsebében, és hogy az igazság még mindig "odaát" van?

Egy bizonyos! Politikai, vallási hovatartozástól függetlenül, az ember képes arra, hogy pillanatnyi érdekét vagy passzióját alátámasztva tudatosan, talán naiv meggyőződésből olyan dolgokat állítson, amelyek valótlanok, esetleg olyan döntéseket hozzon, amelyek nem kellőképpen megalapozottak.

Döbbenetes, amikor olyan felelős /???/ döntésekkel találkozhatunk, amelyek szinte minden szakmai megalapozottságot nélkülözve gyakorolnak jelentős hatást gyermekeink, unokáink jövőjére is.

Van azonban egy kis bökkenő. Az ember becsaphatja fajtársait, azonban nem volt és nem is lesz képes arra, hogy becsapja a természetet. A természet nem hazudik! Mindig a valóságot mutatja!

A természet minden esetben az őt ért hatásokra reagál kivétel nélkül a saját törvényei szerint, melyeknek nem teljes ismerői, csupán megfigyelői és jó esetben szolgálói vagyunk

Kép

Naponta hallhatjuk a hírekben a klímaválság kapcsán, hogy a víz hamarosan értékesebbé válik a földi élet számára az aranynál. Több országba már tanker hajókkal kell az egyszerű ivóvizet szállítani. Azt a vizet, amelyet mi, akiknek szinte korlátlanul a rendelkezésünkre áll, nem kellően értékelünk, és nem kellően becsülünk meg. Szóval itt van a problémák alapja. A ma embere kevésbé becsüli lételemét, a vizet, mint a nemesfémet, pedig hamarosan sok nemesfémet adnának ezért a kincsért. A fekete arany nélkülözhető, az energiaforrások választékosak, egyik, másik nélkül még lehet, de víz nélkül semmi képpen sem lehet élet a föld nevű bolygón.

Mindaddig csak aszályról, vagy szárazságról beszélhetünk, amíg megjelenik valami zöld egy területen.

 De mi fog történni - mennyit fog érni a ma még vízparti területünk, ha feltöltődik a meder, és elfogy a víz? Kép

A kincs itt van előttünk! Értékesebb az aranynál, a gyémántnál, és úgy nevezzük, hogy víz, ami egyben lételemünk is. Csupán az a kérdés, hogy hajlandóak vagyunk-e lehajolni érte? Hajlandóak vagyunk-e megadni, a neki járó tiszteletet

Amíg vannak vizes élőhelyekre jellemző védett természeti értékeink, amíg a vízparti táj festői szépsége bűvöletbe ejt, amíg a horgász zsákmányt remél, amíg van honnan öntözni, addig mi itt kevésbé gondolunk arra, hogy egyszer talán nekünk is küzdeni kell a vízért!

Kép

Ha a vízterületeink jó minőségét elérhetővé tévő lehetőségekkel pillanatnyi érdekeink vagy elveink, esetleg sürgős elfoglaltságaink miatt nem élünk, ha nem vagyunk hajlandóak az összefogásra, a kompromisszumokra, akkor a mi felelősségünk a terület pusztulása, elértéktelenedése.

Mára bizonyosságot nyert, hogy a korábbi hibás gyakorlaton és szemléleten sürgősen változtatni kell! A holtág rehabilitációjának látványos része a vízi élettér, a partmenti övezet és a parti övezet, valamint a vízgyűjtő területek ökológiai egységként történő kezelésével, környezettudatos tevékenységgel kell, hogy elkezdődjön!

Egyes anomáliák szerint vannak, akik szemet vetettek a Kárpát medence víz nevű kincsére, és a területeinek elértéktelenítésével, a Magyarság ellehetetlenítésével, elpusztításával, szándékozzák megszerezni a területet.

Mindez csak anomália marad, ha felismerjük és megóvjuk értékeinket, és az identitásunkat.

Most, valódi helyi, és Nemzeti összefogásra van szükség! Támogassuk a víz tiszteletét, a felszíni, és a felszín alatti vizek rehabilitációs lehetőségeit! Éljünk, és tevékenykedjünk környezettudatosan, ne tűrjük hogy szennyezve legyenek vizeink!

 

                                                                              Varga Mátyás,

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.