Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rekord gleccser olvadás
[2008. márc. 18. 13:53]

Soha nem tapasztalt gyorsasággal olvadnak a gleccserek világszerte - állapította meg az ENSZ Környezetvédelmi Programjának legutóbbi elemzése. A gleccserolvadási ráta az 1980 és 1999 közötti időszakban mért évi átlag 30 centiméterről 2006-ra 1,5 méterre emelkedett.

 

A chilei Echaurren Norte gleccseren kívül egy sincs az egész világon, amelynek vastagodott volna a jégpáncélja, a leggyorsabban olvadó gleccser, a norvég Breidalblikkbrea pedig egy év alatt 3,1 méterrel húzódott vissza. A két és fél évtized folyamatait elemző tanulmány szerint az 1998-ban mért rekord az ezredforduló után háromszor (2003-ban, 2004-ben és 2006-ban) is megdőlt. "Az adatokból egy folyamatosan gyorsuló trend bontakozik ki, amelynek nem látni a végét" - mondta Wilfried Haeberli, a jelentést az UNEP számára készítő Gleccserfigyelő Világszolgálat (WGMS) igazgatója.

A zürichi központú WGMS szakemberei szerint Európában az Alpokban és a Pireneusokban a legrosszabb a helyzet, a világ több pontján pedig egyenesen katasztrófával fenyeget a gleccserolvadás. Például Indiában, ahol a legtöbb folyót a Himalája gleccserei táplálják, vagy Észak-Amerika nyugati partvidékén, ahová a Sziklás-hegységből és a Sierra Nevada hegységből érkeznek a folyók. "A gleccserektől, ezektől a természetes ivóvíztartályoktól függ milliók, ha nem milliárdok megélhetése a mezőgazdaságban, az iparban és az energiatermelésben" - nyilatkozott Achim Steiner, az UNEP főigazgatója. A folyamat még visszafordítható, ha a kormányoknak sikerül megegyezésre jutniuk egy szigorúbb károsanyag-kibocsátási rendről a 2009-es koppenhágai klímakonferencián. "Ellenkező esetben a gleccserek visszahúzódásához hasonló gyorsasággal fog szűkülni a mozgásterünk" - mondta Steiner.

A Környezetvédelmi Világszervezetet (WWF) aggódik amiatt, hogy olvadnak az afrikai gleccserek az Uganda és Kongó határán húzódó Ruwenzori-hegységben. Uganda a Viktória-tótól északra, az Egyenlítőnél fekszik. A nyugati felén húzódó Közép-afrikai árkot vulkánok szegélyezik, a legmagasabb 5120 méteres. Kongó Egyenlítői Afrikában terül el. Trópusi éghajlatát az országot középen átszelő Egyenlítő határozza meg. Az ország természetes növénytakarója a trópusi őserdő.

A WWF tegnap Nairobiban nyilvánosságra hozott közleménye figyelmeztetett a klímaváltozás várható következményeire, aminek során a részben ötezer méter magasban lévő vulkánok gleccserei harminc éven belül eltűnhetnek. A WWF, Uganda és Kongó szakemberei expedíciójuk során a gleccserek drámai zsugorodását észlelték a Ruwenzori-hegységben. "A gleccserek egyike már nem létezik" - közölte Marc Languy, a WWF igazgatója a Kelet-afrikai régióban. Különösen súlyosak a jelenség kihatásai azokra az állat- és növényfajtákra, amelyek nem képesek eléggé gyorsan alkalmazkodni a klímaváltozás következményeihez. A hegyek erdőségeiben többek közt számos csimpánz és leopárd él.

A Ruwenzori-hegység folyói biztosítják a régióban élő mintegy kétmillió ember vízszükségletét - mondta Musonda Mumba, a WWF vízügyi szakértője. A régió völgyeiben lévő falvak lakosai már változásokat figyeltek meg a csapadék és a vízellátás vonatkozásában. Az észlelések nyomán környezetvédők attól félnek, hogy a gleccserek olvadása még jobban befolyásolni fogja a víz körforgását Afrika harmadik legmagasabb hegyvidékén.

Forrás: greenfo.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

matyas59@freemail.hu

(Varga Mátyás, 2008.05.29 14:38)

"A Hold hegyei"„Magasabb afrikai síkság felett kirándulva furcsa, nem eviláginak tűnő növények alkotta erdőn haladunk keresztül. Sűrű köd ereszkedett a tájra. Hirtelen megjelenik a nap sárga korongja, tüze áthatol a párán. A köd felemelkedik, és előtűnik az ég kékje. Lefelé tekintve síkságok és hófedte hegyvonulatok lélegzetelállító látványa tárul elénk. Az Egyenlítői Afrikában járunk, a Ruwenzori-hegység sziklái között” – írja könyvében R. Morre.

Nem kisebb meglepetés lehetett a Stanley-expedició számára számára sem, amikor Uganda nyugati határán kutatva azon kapták magukat, hogy havas csúcsokat bámulnak, amelyek pontosan az Egyenlítőn fekszenek

bucskorita5@freemail.hu

(Rita, 2008.05.29 14:14)

Én csak azt szeretném megtudni hogy vanak-e gleccserek az Egyenlítőn??